Met hybride werken hebben veel mensen tegenwoordig een haat-liefdeverhouding. Aan de ene kant is de werk-privé balans veel beter. Aan de andere kant is de natuurlijke verbinding met je team en je organisatie een stuk minder geworden.
Corona heeft gezorgd voor de juiste infrastructuur van tijds- en plaatsonafhankelijk samenwerken, maar heb je je organisatie nog niet veranderd. Dat is zonde! Op dit moment heb je namelijk goud in handen om samen met jouw medewerkers de samenwerking in de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Dit vraagt wel om een intensief proces. Dat bespreek ik in dit artikel.
Thuiswerken gaat niet meer weg en heeft gigantische voordelen. Maar uit onderzoek blijkt ook dat structureel thuiswerken desastreuze gevolgen heeft voor het welzijn van medewerkers en het succes van je organisatie. Uitkijken dus bij het faciliteren van het hybride, oftewel tijds- en plaatsonafhankelijk samenwerken.
Zeg beste manager, het gaat er niet om wat je vertelt, maar hoe je luistert.... Op de HEAO heb ik ze allemaal gehad: die theorieën hoe je een organisatieverandering doorvoert. Je creëert een visie, ontwikkelt een plan van aanpak en je probeert met je verhaal mensen mee te krijgen. Ook jij bent waarschijnlijk zo 'opgevoed'.
Vandaag neem ik jullie mee naar het Werkplein Drentsche Aa. Een bijzondere organisatie die WEL met succes met zelfsturende teams werkt. Maar daar gaat het vandaag niet over. Ik wil jullie graag de plek laten zien waar de teams werken aan hun ontwikkeling. In de zomer van 2021 heeft het Werkplein een van de kantoorpanden verbouwd, om ruimte te maken voor creatieve ontmoetingsruimtes.
Deze maand in de nieuwsbrief tips voor optimaal hybride (samen)werken. Het thuiswerkadvies is vervallen en we kunnen weer naar kantoor, maar de vraag is: hoe? Terug naar het oude lijkt voor niemand wenselijk, maar medewerkers en teams hebben vaak schade opgelopen door het thuiswerken. Juist nu liggen er ontzettend veel kansen om de samenwerking in en tussen teams fundamenteel en structureel te verbeteren.
Er gebeurt nogal wat in de wereld op dit moment. En we ondervinden daar steeds meer zelf de gevolgen van. Je ziet het bij mensen in loondienst, bij ondernemers, in teams, in organisaties en in de hele samenleving. Iedereen leeft met de vraag: Wat moet ik doen? En de vraag die eronder zit, is volgens mij: Hoe wendbaar zijn we? Samenwerking is voor mij een van de belangrijkste voorwaarden.
Het ondernemerschap begon ruim vier jaar geleden voor mij met de blog: “Een sprong in het pierenbadje” waarin ik beschreef waarom ik de stap naar het ondernemerschap zette vanuit een veilige haven: een fulltime baan als ambtenaar. En eind 2021 was het zover: ik kon mijn baan opzeggen en fulltime gaan voor mijn eigen bedrijf. Eindelijk mocht ik van het pierenbadje het diepe in.
Vorige week lanceerde ik een poll op LinkedIn, met de vraag: Wat is leren vooral voor jou? Met als keuzes: Kennis verzamelen, experimenteren, nieuwsgierig zijn, brainstormen met anderen. Nieuwsgierig zijn won het met stip van de anderen. Ik vind dat een goed teken. De benadering die onze maatschappij heeft voor leren gaat ons niet verder helpen. Dat moet anders, juist nu
Ruim een jaar geleden heb ik de laatste nieuwsbrief geschreven. Het was tijd om stil te zijn en waar te nemen. En om mezelf de vraag te stellen: Wat is er nodig? Wat kan ik als Begeleider van Verandering bijdragen? Dat antwoord ontstaat nu en dus is het tijd om vrienden en goede bekenden weer op te zoeken. Digitaal dan, met een nieuwsbrief.
Het is actueler dan ooit, het belang van praktische wijsheid in het sociaal domein. Het Instituut Publieke Waarden organiseerde er een online symposium over, en ik mocht het begeleiden. Het bijzondere aan dit symposium is dat het volledig praktisch wijs is georganiseerd. De auteurs en hun collega's gaven het goede voorbeeld: doen en leren, leren en doen. Met Albert Jan Kruiter , Sophie Albers , Friso Landstra, Marit Lüschen, Manon Poppe, Sandra Tax, Bert Moormann en nog vele anderen!
Het is altijd al een uitdaging geweest voor leidinggevenden om hun team op één lijn te krijgen, en het afgelopen jaar is het er niet eenvoudiger op geworden: Je ziet je medewerkers niet zo vaak meer, teambuilding is lastiger en dan verandert er ook nog eens veel in korte tijd. Het fundament om als team te werken brokkelt zo steeds meer af. Het is daarom nu belangrijker dan ooit om een gedeeld beeld te hebben van waar je staat en waar je naartoe gaat.
Ineens staat dan de wereld stil. Niemand heeft het ooit meegemaakt, en niemand heeft dit ooit kunnen voorspellen: de Corona crisis. Voor mij, als begeleider van verandering, is dit een waanzínnig inspirerende tijd. Ik gebruik deze periode om te vertragen, aandacht te besteden aan lichaam en geest en voorál om te studeren. Niet door in de boeken te duiken, maar door mijn zintuigen open te zetten en de veranderingen om mij heen waar te nemen en die met jou te delen.
Weet jij eind van een jaar niet precies wat het jou gebracht heeft? Denk je bij succesvolle mensen: “hoe krijgen zij dat toch ieder jaar wél voor elkaar?" Neem je te weinig tijd om je dromen in concrete doelen te vertalen? Veel mensen vergeten te leren van hun missers en successen. Waardoor ze bij nieuwe doelen en dromen weer in dezelfde valkuilen trappen. Neem daarom de tijd om hier goed over na te denken.
De workshop Positioneren in 1 dag op 21 augustus zat bommetje vol. Drie professionals in loondienst en twee ondernemers dompelden zich onder in... zichzelf. Het was voor het eerst dat ik deze workshop gaf in deze vorm, en ook voor het eerst bij mij thuis. Dat beviel erg goed en is zeker voor herhaling vatbaar. In onderstaand filmpje, dat ik diezelfde avond maakte, zie je hoe ik erop terugkijk.
De workshop Positioneren in 1 dag, op 21 augustus zit helemaal vol. Voor de volgende workshop staan er al drie personen op de wachtlijst, dus deze ga ik binnenkort plannen. Heb jij ook interesse in de 'zakelijke welness' Positioneren in 1 dag? Meld je dan zo snel mogelijk aan, want er kunnen maar vijf deelnemers meedoen, zodat je de aandacht krijgt die jij verdient.
Op 20 juni ben ik spreker op het Grootste Kennisfestival van Nederland! Voor het eerst deel ik de inzichten die ik heb opgedaan als boze burger, bevlogen ambtenaar en zelfstandig begeleider van verandering. Door zelf deel uit te maken van een systeemverandering, ontdekte ik een patroon in de fases die worden doorlopen in een systeemverandering en de actoren en factoren die hierin een rol spelen. Op 20 juni ga ik deze inzichten voor het eerst delen met de buitenwereld, spannend!