Met hybride werken hebben veel mensen tegenwoordig een haat-liefdeverhouding. Liefde, want het is fijn dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je werkt. Het is geweldig voor je werk-privé balans omdat je eindelijk je eigen kind rustig naar school kunt brengen, goed voor je gezondheid omdat wandelend vergaderen heel gewoon is geworden en veel effectiever, want in die drukke kantoortuin kreeg je immers nooit wat gedaan.

Een mix van vrijheid en frustraties

Aan de andere kant zijn er echter frustraties. De hybride vergaderingen waarbij de helft van de mensen op kantoor zit en de andere helft thuis, zorgen voor moeilijkheden. De thuiswerkers volgen de vergadering nauwelijks omdat de mensen op kantoor door elkaar praten. Of denk aan die online overleggen waarvan je geen idee hebt waarom jij daarvoor bent uitgenodigd, zodat je uiteindelijk je e-mail maar gaat bijwerken. Je doet het zelf als een overleg voor jou niet belangrijk is, maar je ergert je kapot als een ander dat doet, terwijl een overleg voor jou wel belangrijk is. Zo houden we elkaars frustraties in stand.  

Daarnaast zijn er technische hulpmiddelen die op cruciale momenten niet naar behoren functioneren. 

Nee, hybride werken gaat niet meer weg, maar wat verlangen velen soms terug naar het simpele kantoorleven, zelfs als de koffie daar niet te drinken is. 

De situatie verandert, maar onze samenwerking verandert nog niet mee

Het hybride werken gaat niet meer weg, maar we zijn met elkaar blijven samenwerken alsof we nog op kantoor zitten. Het is vergelijkbaar met de eerste auto die werd gebouwd. Die leek op een koets, omdat dat namelijk het model was van een voertuig dat we kenden op het moment dat we de auto bouwden. We kwamen er later pas achter dat een gemotoriseerd voertuig allerlei kansen bood in de vormgeving. Dat zien we nu ook bij hybride werken. Hoewel het fundament van je werk veranderd is (van kantoor naar hybride) werken we nog samen volgens de oude regels van het kantoor. Deze regels zijn onzinnig in een hybride werkomgeving en daarom werkt het dus ook niet! Er zijn allerlei nieuwe vormen van samenwerking mogelijk. Als je deze mogelijkheden inzet zul je zien dat je beter, effectiever en met veel meer werkplezier leert samenwerken.

Wat is hybride werken?

Laten we eerst definiëren wat we bedoelen met hybride werken. Hiermee bedoelen we het concept van tijd- en plaatsonafhankelijk werken, zoals dat in veel organisaties normaal is geworden. Medewerkers werken een aantal dagen op afstand (thuis, in de trein, in een vakantiehuis) en een aantal dagen op kantoor. Iedereen past de werktijden aan naar zijn of haar behoefte. Dus de één werkt vroeg in de ochtend en laat in de avond, de ander werkt op kantoortijden, weer een ander maakt een mix, afhankelijk van de thuissituatie. Kortom, het is een rommeltje en heel anders dan vroeger, toen iedereen overzichtelijk in een kantoortuin zat.

Wat is hybride samenwerken?

Hybride samenwerken betekent dat je van die chaotische situatie die ontstaat door hybride werken, gestroomlijnde processen creëert met duidelijke kaders, resultaat- en werkafspraken en heldere communicatielijnen. Als je hybride samenwerkt, zet je allerlei verschillende werkvormen in voor verschillende vormen van werk, waardoor het aantal vergaderingen drastisch kan worden beperkt. Met andere woorden: energielekken behoren tot het verleden. Dit is makkelijker dan het lijkt, maar je moet als team wel tijd en ruimte maken om gezamenlijk duidelijke werkafspraken te maken en de samenwerking te onderhouden. Reken concreet op een dagdeel per maand, bij voorkeur in samenwerking met een facilitator, moderator of teamcoach. Het lijkt misschien een uitdaging, maar je zult zien dat je enorme tijdwinst boekt door te investeren in het verbeteren van de samenwerking.

De rol van leidinggeven en hybride werken

De rol van de leidinggevende verandert enorm wanneer je serieus werk maakt van hybride samenwerking. Je zult als leidinggevende veel meer moeten gaan denken in zelforganiserende teams die afspraken maken over welke werkvormen ze voor welke doelen en resultaten willen gaan inzetten. Als leidinggevende zorg je ervoor dat de juiste gesprekken tussen de juiste medewerkers plaatsvinden. Je zorgt ervoor dat je medewerkers verbinding kunnen maken met elkaar en met andere teams of groepen.

Je stuurt op resultaten, gezamenlijke doelen en stelt samen met je team duidelijke prioriteiten. Daarnaast zorg je ervoor dat medewerkers zich houden aan de werkafspraken die ze met elkaar hebben gemaakt. Sturen wordt dus belangrijker, maar wel vanuit het perspectief van het team, niet vanuit jouw perspectief. Dat is misschien nog wel de grootste verandering voor leidinggevenden. Dat jouw perspectief minder dominant wordt. 

Ik ben ervan overtuigd dat organisaties die nu serieus aan de slag gaan met hybride samenwerken binnen korte tijd wendbaarder en flexibeler zullen zijn. Ze zullen veel beter kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelen een meer lerende cultuur in teams en de organisatie. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat het management organisatiebreed ondersteuning biedt. Het ontwikkelen van samenwerking in een hybride werkomgeving vereist namelijk meer dan alleen een thuiswerkbudget en de implementatie van een 365 Office pakket.

Meer weten?

Neem vandaag nog contact met mij op om te ontdekken hoe ik jouw organisatie kan helpen bij het optimaliseren van hybride samenwerking.

Eline Faber - Hybride samenwerken, wat is dat?

Contact

 

T: +316 330 450 30
E: info@eline-faber.nl

KvK: 89794796
BTW: NL865112356B01

Privacyverklaring
Algemene voorwaarden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor updates via e-mail:

Social media