Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door groepen mensen. Hoe werken ze? Waar worden ze door beïnvloed? Wat doet het gedrag van een individu met het gedrag van de groep? Waarom doen goede mensen, slechte dingen? 

Ik heb me eigenlijk altijd een buitenstaander of een toeschouwer gevoeld. Op die plek voel ik me het meeste thuis. Niet behorend bij één groep, maar wisselend tussen groepen, of gewoon helemaal op mezelf. Ik zeg ook weleens: ik verblijf in het buitengebied. Dat is waar ik woon, op het platteland, aan de rand van Meppel. Maar het is ook waar ik mij in groepen bevind. In het buitengebied, aan de rand van het systeem. 

HRM en Communicatie

Het was dan ook niet vreemd dat ik voor een studie koos met een mensgerichte insteek (HEAO-MER/Personeel, Management en Organisatie). De studie vond ik fantastisch, maar het werk was in mijn ogen oersaai en veel te juridisch. Tijdens mijn afstudeerstage ontdekte ik dat er zoiets was als PR & Communicatie. Dat leek meer mijn vakgebied, dus ik startte als PR functionaris bij een kleine platenmaatschappij. Gaandeweg leerde ik het vak. Na een aantal omzwervingen werd ik communicatieadviseur bij de Kamer van Koophandel en startte ik met de International Master Corporate Communications bij prof. dr. Cees van Riel aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een fantastische opleiding, waar ik nog bijna dagelijks profijt van heb. In 2010 ging ik als corporate communicatieadviseur bij de gemeente Emmen aan de slag, waar ik verantwoordelijk werd voor het communicatiebeleid en citymarketingbeleid van de gemeente. Daar leerde ik hoe er in uiteenlopende en tegenstrijdige belangen toch een gezamenlijk belang is te vinden.

Projectleider en organisatieadviseur

Ik werd projectleider voor de vernieuwing van het sociaal domein in 2015 en ik maakte kennis met het systemisch werk en organisatieopstellingen. Toen kwam ik erachter dat ik een sterke intuïtie had, waar ik bij het werken met groepen mijn voordeel mee zou kunnen doen. Ik kan als het ware de onderstroom zien, en de blokkades die zich daar bevinden. 

Als je weet wat er mis is, weet je wat je moet repareren. Dus ik ging in 2017 bij de gemeente Emmen aan de slag als strategisch adviseur organisatieontwikkeling, facilitator van groeps- en teamsessies en dagvoorzitter. Het lijkt een aparte combinatie, maar eigenlijk is het precies wat ik nu ook doe: het begeleiden van verandering. 

Van Baan naar Business

Ondertussen was ik voorzichtig gestart met mijn eigen bedrijf. Dat was namelijk al sinds 2008 mijn grote droom: ondernemer worden. Het heeft in totaal 4 jaar geduurd om van baan naar business over te stappen, maar op 1 november 2021 was het dan zover: ik nam afscheid van de gemeente Emmen. 

Sindsdien heb ik geen seconde spijt gehad dat ik ondernemer ben geworden. Ik mag mijn eigen opdrachtgevers en collega's kiezen en werk dus alleen maar met leuke mensen. Ik kan in veel verschillende organisaties rondkijken en leer ondertussen ontzettend veel over culturen, processen en structuren. Ik kan mijn eigen tijd indelen en heel veel tijd besteden aan schrijven en studeren. Ik heb de mogelijkheid om mijn leven zo in te richten zoals ik dat wil. En ik krijg de kans om veel managers op veel plekken te inspireren en de ondersteunen.  

Ik leer en groei nog elke dag. Leren en groeien is oncomfortabel en maakt kwetsbaar, zoals de kreeft die zijn schaal afwerpt als deze te krap is geworden. Dat maken mijn klanten mee, tijdens de transformatie in hun organisatie. Omdat ik weet hoe oncomfortabel leren en ontwikkelen kan zijn, kan ik mijn klanten daarbij ondersteunen. 

                                                                                                                                

Mijn kracht

Mijn kracht is luisteren. Ik luister naar wat er niet gezegd wordt. Naar de woorden achter de woorden. Daardoor vind ik snel de bedoeling van de woorden. Daar zit de eerste sleutel naar verandering.

Mijn kracht is waarnemen. Ik neem met elk zintuig waar wat er gebeurt als mensen praten over verandering, of de belemmering van de verandering. Wanneer ik dat wat ik waarneem teruggeef aan de mensen geeft dat hen cruciale informatie naar de sleutel tot verandering.

Mijn kracht zijn mijn woorden. Door de woorden die ik mensen teruggeef en de manier waarop ik dat doe, breek ik door de muur heen die verandering in de weg staat. Daarmee is de derde grote blokkade van verandering doorbroken.

Van daaruit kan de verandering beginnen met stromen. Dit is de start van een mooie en uitdagende reis. Ik kan mensen vervolgens bij deze reis begeleiden. De sleutel tot verandering ligt klaar, het is nu de vraag: ga je op deze spannende reis? Of blijf je veilig thuis?

Kennismaken? 

Wil je me nu weleens in het echt leren kennen om te kijken of ik wat voor je kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk ernaar uit!