Mijn missie: gezonde systemen creëren

Gepubliceerd op: 08-06-2024

Wie mij heeft gevolgd via mijn website of LinkedIn, heeft het waarschijnlijk al gezien: er is wat veranderd in mijn bedrijf. Het wordt steeds duidelijker waar ik mijn tijd, aandacht en energie aan wil besteden. Ik kan de meeste impact maken als ik me richt op het gezond maken en houden van systemen. Of dat systeem nu een MT, een organisatie, een samenwerkingsverband of een groep deelnemers aan een congres is. Elk systeem heeft een oorsprong en een bestemming. Je wilt eigenlijk dat het ‘leven’ van zo’n systeem zo plezierig mogelijk verloopt en dat het op tijd hulp krijgt als er een blokkade of virus optreedt. Ik bied die hulp.

 

Gezond systeem, gelukkige medewerkers

Eigenlijk begeleid ik dus geen directeur, managers of medewerkers. Daar heb ik eerlijk gezegd niet zoveel interesse in. Een gezond systeem leidt namelijk automatisch tot dienende leiders, gelukkige medewerkers, effectieve teams en enthousiaste klanten. Doordat ik mij richt op het systeem, en wat dat nodig heeft, kan ik veel sneller de vinger op de zere plek leggen. Ik raak niet onder de indruk van ego’s, persoonlijke issues of emotionele reacties. Die zijn voor mij alleen maar informatie om een goede analyse te maken van de blokkades, splinters en virussen die het systeem ongezond maken.

Concreet betekent dit, dat ik groepen mensen help bij de blokkades die een goede samenwerking in de weg staan. Dit kan een team van medewerkers zijn, een stuurgroep of werkgroep van een samenwerkingsverband, of bijvoorbeeld een groep ondernemers die samen een groot evenement wil organiseren.

 

Cruciale momenten van bugs in het systeem

Er zijn een paar cruciale momenten in het ‘leven’ van een team waar ik bij kan helpen.
Het eerste moment is de geboorte of (her)start van een team, waarin duidelijkheid moet komen over de missie en visie, waarden en werkafspraken.
Het tweede moment is het moment dat er problemen ontstaan in het team, waar de medewerkers en de manager zelf niet meer uitkomen.

Op deze momenten stap ik in en begeleid ik het systeem zodat het team (weer) op één lijn komt en medewerkers met veel werkplezier voor het grote geheel kunnen gaan. Ik haal de bugs uit het systeem, zodat het eigenlijk als vanzelf lekker loopt.

 

Preventief werken aan gezonde systemen

Maar er is ook een groter doel: hoe zou het zijn als organisaties preventief werken aan het creëren van gezonde systemen? Hoe zou het zijn als teams de gezondheid van hun eigen systeem kunnen monitoren? Zodat ze op tijd kunnen anticiperen en de problemen niet ontstaan? Dat ben ik nu aan het ontwikkelen in het programma Effectief Teamwerk, waarbij teams door middel van een teamscan een analyse ontvangen van hun voortgang op vijf factoren van Effectief Teamwerk. De teamscan wordt vergezeld met een advies over de gezondheid van het systeem, wat prioriteit moet hebben en welk laaghangend fruit meteen al kan worden geplukt.

 

Online programma Begeleiden van Verandering

In al die jaren dat ik nu systemen begeleid, heb ik ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan. Het is tijd om deze kennis en ervaring te delen. Daarom ben ik gestart met het ontwikkelen van een online programma ‘Begeleiden van Verandering’ waarin ik al mijn inzichten met je deel. Hoe meer mensen namelijk leren om systemen gezond te maken, hoe groter het aantal organisaties met dienende leiders, gelukkige medewerkers, effectieve teams en enthousiaste klanten.

En als we dan nog iets groter mogen dromen: stel dat alle publieke systemen gezond zouden zijn, wat dat zou betekenen voor onze samenleving?