• Hoe krijg je in een hybride werkomgeving de verbinding weer terug in je teams?
  • Waarom wordt onze organisatie steeds trager, terwijl we juist zo hard proberen om wendbaarder te worden? 
  • Hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers in de benen blijven, terwijl we steeds meer werk moeten doen in steeds minder tijd? 
  • Post-Corona, grote veranderingen en een grote druk van de samenleving zorgen voor spanningen tussen medewerkers. Hoe brengen we het werkplezier in teams weer terug? 

Dit zijn vragen waar mijn klanten bijna dagelijks mee worstelen, en natuurlijk wil ik ze daar graag bij ondersteunen. Op dit moment werk ik daarom samen met mijn partners hard aan het programma Effectief Teamwerk.

Effectief Teamwerk is voortgekomen uit een samenwerking tussen gedragspsycholoog dr. Madelon van Hemel en mij, en ontstaan in een teamontwikkeltraject van enkele jaren bij Werkplein Drentsche Aa, een organisatie zonder teamleiders. Teams zijn hier zogenaamd 'samensturend'. Het idee was om teams zelf meer eigenaar te laten worden van hun teamontwikkeling. Een team kan namelijk heel veel zelf, mits ze hier de juiste tools voor krijgt aangereikt. 

5 Factoren van Effectief Teamwerk

Die tools om als team zelf meer aan het stuur te staan van teamontwikkeling, vonden we in een grootschalig onderzoek van Google naar de effectiviteit van hun teams. Google identificeerde vijf factoren die bepalend waren voor een effectieve samenwerking in het team: 

  1. Psychologische Veiligheid
  2. Structuur & Duidelijkheid
  3. Betrouwbaarheid
  4. Impact
  5. Betekenisgeving

Maar hoe weet je nu als team hoe je hierop scoort? Wie bepaalt dat voor jou? In onze ogen is er maar één entiteit die kan bepalen hoe het team scoort op deze factoren, en dat is het team zelf. Daarom ontwikkelden we de Teamscan Effectief Teamwerk. 

Teamscan Effectief Teamwerk

In de Teamscan Effectief Teamwerk beantwoordt elke medewerker in totaal 36 vragen die betrekking hebben op de vijf factoren van effectief teamwerk. De score van het team als geheel geeft een betrouwbaar beeld van het ontwikkelpotentieel richting meer effectieve samenwerking 

Op dit moment, we schrijven voorjaar 2024, werken enkele van onze klanten al met de Teamscan Effectief Teamwerk. Hier halen we al mooie leerpunten uit. 

Een van de leerpunten is bijvoorbeeld, dat het werken aan Structuur & Duidelijkheid veel impact kan hebben op het verhogen van de Psychologische veiligheid. Ook zien we dat Betrouwbaarheid een sterk verband heeft met Impact. Werken aan deze twee factoren heeft weer een positief effect op het kunnen geven van feedback door teamleden onderling. Dit verhoogt natuurlijk weer het gevoel van psychologische veiligheid. 

Experimenteren en Leren

Ik werk altijd volgens mijn Leercyclus van Verandering. Dat geldt voor het proces dat ik met teams aanga, maar ook voor de programma's die ik zelf lanceer. 

Ik ben inmiddels overtuigd dat Effectief Teamwerk een belangrijk antwoord kan zijn op de vraagstukken waar mijn klanten nu mee worstelen (fase 1. Inspireren). Ik zit nu samen met mijn klanten in de uitvoeringsfase. Dat betekent dat ik voor elke klant nog een op maat gemaakt programma maak. De ene keer is dat een programma van 8 maanden, de andere keer van 2 jaar en soms maar voor 3 maanden. Het is voor mij een fase van Experimenteren en Leren. Wat werkt waar en waarom werkt dat daar zo goed? 

Wat ik wel weet, is dat de Teamscan nú al veel teams helpt. In één van de organisaties die ik begeleid horen we regelmatig: "we gunnen elk team zo'n scan!'


Meer informatie? 

Mocht jij nu al enthousiast zijn over wat je hier leest, neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. We kunnen sowieso een programma Effectief Teamwerk op maat voor je ontwikkelen, en uiteraard is ook de Teamscan beschikbaar voor je. Mocht je, na ons gesprek, nog willen wachten met deze investering, dan kan ik je in elk geval via e-mail op de hoogte houden van de ontwikkelingen.