• Besteed je te veel tijd aan conflicten tussen teamleden?
  • Komt oud zeer steeds weer naar boven, waardoor samenwerking bemoeilijkt wordt?
  • Kamp je met veel ziekteverzuim en verloop?
  • Heb je alles al geprobeerd, maar lijkt niets te werken?

Ontdek mijn traject 'Van Gedoe naar Gemak', een aanpak die een diepgaande en structurele verandering in jouw organisatie en teams mogelijk maakt.

Het verbetert niet alleen de teamdynamiek, maar vergroot ook het werkplezier en vermindert de werkdruk. Het is als het verwijderen van een splinter uit de vinger. Wat overblijft is een gevoel van opluchting en bevrijding.

 

Processtappen

Een team met een complexe en soms zelfs ziekmakende teamdynamiek, vraagt om een systematische aanpak die onder te verdelen is in een aantal processtappen. Gedurende dit hele proces vindt er regelmatig tussentijds afstemming plaats met de manager. Dit proces doen we namelijk samen, de manager en ik. 

1. Systemisch onderzoek 
Om de dieperliggende factoren van het gedoe te kunnen achterhalen, doe ik eerst systemisch onderzoek. Dit kan bestaan uit interviews met teamleden, een organisatieopstelling met of zonder representanten of het gezamenlijk maken van een tijdlijn naar het verleden. De aanpak verschilt per team, maar we maken het nooit complexer dan nodig. 

2. Rapportage en presentatie
Er volgt een rapportage van het onderzoek, dat eerst wordt gedeeld met de leidinggevende en vervolgens in een teamsessie wordt gepresenteerd aan het team. Dit is het moment dat er emoties loskomen en er ruimte is voor pijn, verdriet en frustratie. Ik zorg in deze sessie dan ook voor een stevig fundament en een veilige sfeer.

3. Team scoort met laaghangend fruit
Nadat de oorzaken blootgelegd zijn, kunnen we aan de slag met het behalen van de eerste successen. We laten zien dat het team wel degelijk veel in zijn mars heeft. Het zelfvertrouwen krijgt een boost. 

4. Aan het werk met blokkades
De energie die in stap 3 is opgedaan, gebruiken we om de dieper liggende blokkades en overtuigingen in het team aan te pakken. Dit kost energie, en is niet altijd leuk. Maar het zorgt wel voor vooruitgang. 

5. Experimenteren en leren
Nu het team voor zichzelf duidelijk heeft wat er nodig is om blokkades en overtuigingen te doorbreken, is er tijd en ruimte om hiermee te experimenteren en te leren. Als coach neem ik een tijdje afstand. Het team gaat samen met de manager 'leren tijdens het werk'. 

6. Evalueren en vieren
Op een bepaald moment is er genoeg geoefend. Het is hier en daar een beetje fout gegaan en dat was precies de bedoeling (anders leren we niet). Er zijn ook een aantal successen behaald en dat was ook precies de bedoeling. Vanuit het waarderend onderzoek bespreken we welke aanpassingen het team nog kan maken en maken we een plan van aanpak voor de komende tijd. Ook hier gaat het team weer mee oefenen. 

7. Afscheid met handvatten
En dan komt er een moment om te gaan. We evalueren het proces, reflecteren op belangrijke momenten en leren van het verleden. We nemen afscheid van elkaar met een mooi ritueel. Het team en de manager krijgen nog een paar handvatten mee en ik ga weer op weg naar het volgende team met gedoe. 

 

Snelle verbeteringen

Afhankelijk van de mate van trauma of belemmerende patronen in het team zie je de eerste verbeteringen vaak al in 2 of 3 sessies. Daarna ben ik steeds minder nodig. Wel blijf ik vaak op de achtergrond betrokken, zodat jij mijn hulp kunt inroepen als je even vastloopt.

 

Wil jij van Gedoe naar Gemak? 

Zie jij zo'n proces wel zitten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. Dan kijken we of ik wat voor jou en je team kan betekenen.