• Besteed je te veel tijd aan conflicten tussen teamleden?
  • Komt oud zeer steeds weer naar boven, waardoor samenwerking bemoeilijkt wordt?
  • Kamp je met veel ziekteverzuim en verloop?
  • Heb je alles al geprobeerd, maar lijkt niets te werken?

Ontdek mijn traject 'Van Gedoe naar Gemak', een aanpak die een diepgaande en structurele verandering in jouw organisatie en teams mogelijk maakt. Het verbetert niet alleen de teamdynamiek, maar vergroot ook het werkplezier en vermindert de werkdruk. Het is als het verwijderen van een splinter uit de vinger. Wat overblijft is een gevoel van opluchting en bevrijding.

Processtappen

Een team met een complexe en soms zelfs ziekmakende teamdynamiek, vraagt om een systematische aanpak die onder te verdelen is in een aantal processtappen. Gedurende dit hele proces vindt er regelmatig tussentijds afstemming plaats met de manager. Dit proces doen we namelijk samen, de manager en ik. 

Stap 1: Systemisch onderzoek

Om de dieperliggende factoren van het gedoe te kunnen achterhalen, doe ik eerst systemisch onderzoek. Dit kan bestaan uit interviews met teamleden, een organisatieopstelling met of zonder representanten of het gezamenlijk maken van een tijdlijn naar het verleden. De aanpak verschilt per team, maar we maken het nooit complexer dan nodig. 

Er volgt een rapportage van het onderzoek, dat eerst wordt gedeeld met de leidinggevende en vervolgens in een teamsessie wordt gepresenteerd aan het team. Dit is het moment dat er emoties loskomen en er ruimte is voor pijn, verdriet en frustratie. Ik zorg in deze sessie dan ook voor een stevig fundament en een veilige sfeer.

Stap 2: Experimenteren en leren

Nadat de oorzaken blootgelegd zijn, kunnen we aan de slag met het behalen van de eerste successen. We laten zien dat het team wel degelijk veel in zijn mars heeft. Het zelfvertrouwen krijgt een boost. De energie die het team hiermee opdoet, gebruiken we om de dieper liggende blokkades en overtuigingen in het team aan te pakken. Dit kost energie, en is niet altijd leuk. Maar het zorgt wel voor vooruitgang. 

Het team heeft tijd nodig om hiermee te oefenen. Dit is de fase van Experimenteren en Leren uit mijn Leercyclus van Verandering. Als coach neem ik een tijdje afstand. Het team gaat samen met de manager 'leren tijdens het werk'. 

Stap 3: Evaluatie, bijstellen, afscheid

Op een bepaald moment is er genoeg geoefend. Het is hier en daar een beetje fout gegaan en dat was precies de bedoeling (anders leren we niet). Er zijn ook een aantal successen behaald en dat was ook precies de bedoeling. Vanuit het waarderend onderzoek bespreken we welke aanpassingen het team nog kan maken en maken we een plan van aanpak voor de komende tijd. Ook hier gaat het team weer mee oefenen. Maar dat kan waarschijnlijk zonder mij. We nemen afscheid van elkaar met een mooi ritueel. Het team en de manager krijgen nog een paar handvatten mee en ik ga weer op weg naar het volgende team met gedoe. 

 


Zomeractie tot 21 september 2024

Hele zomer introductiekorting! 

De investering voor dit programma is alleen deze zomer nog 7900 euro* (normaal 12.950 euro).
Je krijgt hiervoor: 

  • Systemisch onderzoek, incl. rapportage 
  • Teamsessie van een dagdeel (loslaten verleden, kijkje in de toekomst)
  • Teamsessie van een dagdeel (werkafspraken maken)
  • Teamsessie van een dagdeel (evaluatie en bijstellen)
  • Tussentijdse evaluatie en coaching leidinggevende (4 uur)

Bestel nu, en geniet dit jaar nog van een team die werkt vanuit gemak, in plaats van gedoe. Zodat jij weer ruimte krijgt om je team duurzaam te ontwikkelen.  

(voor teams t/m 12 personen. Prijzen zijn excl. BTW, excl. reis- en eventuele verblijfskosten)


Wil jij van Gedoe naar Gemak? 

Zie jij zo'n proces wel zitten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. Dan kijken we of ik wat voor jou en je team kan betekenen.