Wat betekent leren voor jou? Je associeert het waarschijnlijk met datgene waar je op de lagere school mee begint en als je geluk hebt, of pech (het is maar net hoe je het bekijkt) ben je hiermee klaar zo tussen je 20e en 25e. Dan is de fase ‘leren’ afgerond, en begint de fase ‘werken’. In het Chinees wordt er een andere betekenis aan het woord ‘leren’ gegeven. En die karakters, daar gaat het om, juist nu.
Het woord 'leren' bestaat in het Chinees uit twee karakters. Het eerste karakter betekent ‘studeren’ en bestaat uit twee delen: Een symbool dat zoiets betekent als ‘kennis verzamelen’ en een symbool van een kind in een deuropening. Het tweede karakter van het woord ‘leren’ betekent ‘constant oefenen’; het is een vogel die de vaardigheden oefent om het nest te verlaten. Het bovenste symbool in dit karakter staat voor vliegen en het onderste voor jeugd.
In het chinees gaat leren dus over vallen en opstaan, net zolang doorgaan tot je het kunt. Het gaat over nieuwsgierigheid, over onbevangenheid, over doorzetten. Het gaat over constant oefenen. Het is een weg die je bewandelt, een route die je neemt. Niet alleen kennis die je verzamelt. Fietsen of autorijden leer je niet door erover te lezen. Een taal leer je het beste door deze te spreken. Je hebt enige basiskennis nodig, maar dan moet je oefenen, oefenen, oefenen.
Er wordt best veel gesproken over leerachterstanden in de samenleving. Vaak gaat het dan over kinderen en jongeren, die achterlopen op het gemiddelde. Maar ik denk dat de leerachterstand in de samenleving de jeugd overstijgt. In de samenleving wordt ‘leren’ nog veel teveel geassocieerd met ‘school’. Onze organisaties richten zich bij ‘leren’ nog steeds op trainingen, workshops en opleidingen. De afdeling Leren en Ontwikkelen houdt zich vooral bezig met opleidingsprogramma’s.
Dit moet veranderen en snel, juist nu.
We leven in een tijd van grote onrust en onzekerheid. Denk maar niet dat Corona een crisis was die is overgewaaid. We ain’t seen nothing yet. Het wordt niet meer rustig, het wordt niet meer voorspelbaar, veranderingen en ontwikkelingen gaan vanaf nu alleen nog maar sneller. De ene ontwikkeling is waarschijnlijk nog disruptiever dan de ander. Leren als theoretisch instrument is absoluut ontoereikend. Maar hoe dan wel?
Wij zullen als mens steeds sneller moeten leren meebewegen met de veranderingen. Steeds sneller leren van steeds complexer wordende ontwikkelingen. We weten niet hoe we dit moeten aanpakken, maar we weten wel dat we dit alleen met elkaar kunnen doen. Samen weten we meer, leren we sneller en passen we ons makkelijker aan. De kennis van de hele wereld over heel diverse kennisgebieden, is nu al nodig om op de juiste manier met de effecten van het Coronavirus om te kunnen gaan. Niemand weet de oplossing. Alleen door open te staan voor andere meningen en samen te werken, krijg je de juiste informatie op tafel om de juiste beslissingen te kunnen nemen.
En ja, dan heb je al die eigenschappen nodig uit de Chinese betekenis; nieuwsgierigheid, onbevangenheid, experimenteren, met elkaar de reis maken, vallen en weer opstaan en ja, óók kennis verzamelen. Nee, die chinezen zijn af en toe zo gek nog niet 😉.
Zelf werk ik vanuit de leercyclus van verandering, waarbij experimenteren en leren belangrijke stappen zijn. Daarvoor moet je vertragen en het kost tijd, maar je kunt beter tijd inruimen aan de voorkant, dan dat je moet puinruimen aan de achterkant.
Wil je meer weten over leren als werkwoord? Of heb je hulp nodig bij het verbeteren van de lerende cultuur in je team of organisatie? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.