Bij een organisatie verandering denken we vaak aan het veranderen van de structuur van de organisatie. Er verandert iets in het ‘harkje’. We gaan van een hiërarchische organisatie naar een netwerkorganisatie. Of van een matrixorganisatie naar een netwerkorganisatie. Je kunt deze structuur daadwerkelijk zien. De samenstelling van het directieteam verandert, er komen andere teamsamenstellingen, processen wijzigen, dat soort dingen.
De vraag is: verandert de organisatie door deze structuurverandering? Gek genoeg niet. Er ontstaat een hele hoop onrust en communicatie tijdens de structuurverandering, en dan lijkt er even veel energie en dynamiek in de organisatie te stromen. Maar als we dan wat maanden verder zijn, dan lijken we weer terug bij af.
Het zit zo
Organisatie veranderen niet door de structuur te veranderen.
Organisaties veranderen doordat de organisatie verandert. Structuur ondersteunt daar slechts bij.
Het lijkt een beetje een ‘Cruijfiaanse’ uitdrukking, organisaties veranderen doordat de organisatie verandert, maar Cruijf was dan ook een wijs man… Ik leg ‘m uit:
Je kunt een organisatie zien als een bedrijf met een bedrijfsgebouw, een directeur en medewerkers. Maar de organisatie is ook een groep mensen die zich op een bepaalde manier tot elkaar verhouden. Zij hebben zich op een bepaalde manier georganiseerd.
Als er iets veranderd in de manier waarop mensen zich tot elkaar verhouden, bijvoorbeeld doordat er iets in de buitenwereld gebeurt, of doordat de samenstelling van deze groep mensen verandert, dan verandert er dus iets in de manier waarop deze groep mensen zich heeft georganiseerd. De organisatie verandert dus. En dat vraagt soms (niet altijd) om een verandering in de structuur. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe methode van werken nodig, of andere processen of systemen. Er moeten kosten worden gemaakt om mensen op te leiden. Allemaal dingen die veranderen in de structuur, om de verandering in de organisatie te ondersteunen. Structuur is daarmee dienend aan de (verandering in de) organisatie. En niet andersom.
Word jij geconfronteerd met een organisatie verandering?
Probeer dan eens te zien wat er werkelijk verandert en waarom? Is het een verandering van de structuur? Waar dient deze verandering voor? Waar is het dienend of ondersteunend aan? En dan maar hopen dat je deze vraag beantwoord krijgt. Ik zou ze namelijk de kost niet willen geven, al die structuurveranderingen die om de structuurverandering zijn ingevoerd…. Klik hier als je meer wilt weten over organisatie en verandering.
Hulp nodig bij organisatie verandering?
Als begeleider van verandering heb ik veel ervaring met complexe verandervraagstukken in organisaties. Op een heel praktische en effectieve manier ga ik met leidinggevende en medewerkers aan de slag om de organisatie succesvol te ontwikkelen. Nieuwsgierig? Wil je een keer sparren over dit onderwerp? Klik hier voor een gesprek.
Ook interessant: roddelen op het werk, verandering organisatie, onderstroom en bovenstroom, organisatie en verandering.