Veranderen Kan Wel: Zo Maak je van een Dubbeltje een Kwartje in Organisaties

Gepubliceerd op: 02-11-2024

Het grootste deel van mijn leven woon en werk ik in Drenthe. Het gezegde “een dubbeltje wordt nooit een kwartje” is hier bekend, en toch weten steeds meer mensen dat dit gewoon niet waar is. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om een omgeving voor jezelf te creëren waarin dat dubbeltje wél een kwartje kan worden, maar er zijn inmiddels talloze voorbeelden van mensen die het toch hebben gedaan.

 

Je Eigen Leven Veranderen: Van Dubbeltje naar Kwartje

Denk bijvoorbeeld aan de ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede, verslaving, dakloosheid, misbruik of huiselijk geweld. Zij hebben stuk voor stuk een leven opgebouwd dat niemand in hun oude omgeving ooit voor mogelijk hield. Wil je een echte 'verandergoeroe' ontmoeten, praat dan eens met een ervaringsdeskundige. Dit zijn zulke krachtige mensen met zulke inspirerende verhalen. Het raakt me telkens weer. Een dubbeltje kan wél een kwartje worden!

 

De Mythe van de Onveranderbare Organisatiecultuur

En nu naar organisaties. Want daar hoor ik vaak: “Ja, maar dat is onze cultuur, die verander je niet...” Op zulke momenten kan ik twee kanten op: ik begin te stralen van vreugde, of ik kook van frustratie. Want eerlijk? Ik vind dit de grootste BS die er maar bestaat. Ook een organisatiecultuur kan veranderen, ook een organisatie kan van dubbeltje naar kwartje groeien.

 

Anders Kijken om Te Kunnen Veranderen

Maar, net als bij mensen, begint het met een andere manier van kijken. Als je altijd op dezelfde manier hebt gewerkt, ken je eigenlijk alleen die manier. Net als dat je als mens nieuwe verbindingen in je brein moet maken om te groeien (van “ik kan dit niet” naar “hoe kan ik leren dit wél te kunnen”), moet je ook in organisaties op zoek naar nieuwe wegen. Van “dat kan niet” naar “wat kunnen we doen om het wél mogelijk te maken?”

Wat houdt ons tegen? Net zoals wanneer we ons persoonlijke leven willen transformeren, houden angst en onzekerheid ons vaak tegen. Maar hierover praten, vooral in een zakelijke setting, voelt vaak ongemakkelijk of ongepast. Je snapt vast wel wat ik van die overtuiging vind...

 

De Rol van Leiderschap in Organisatieverandering

Om die angst en onzekerheid te overwinnen, hebben we – net als in ons persoonlijke leven – steun nodig van onze omgeving. Iemand die ons helpt onze doelen te bereiken, ons een zetje geeft, en er is als het even tegenzit. In ons privéleven noemen we zo iemand een coach. In organisaties is dat de leidinggevende.

Als een organisatie haar cultuur wil veranderen, is de belangrijkste voorwaarde dat leidinggevenden laten zien dat het wél kan en ondersteuning bieden waar het nodig is.

Daarom werk ik het liefst met directeuren, managementteams of managers die nog niet lang in een organisatie zitten. Vaak zijn zij gestart omdat er iets moet veranderen, of worden ze verrast door “lijken in de kast.” Hoe dan ook zijn het mensen die weten dat het anders kan, die geloven dat ook hun organisatie een kwartje kan worden.

 

Blijven of Gaan? Check het (Top)management

Werk je zelf in een organisatie waar de cultuur behoorlijk f#@ked up is? En denk je na over vertrekken naar een fijnere plek? Kijk dan eerst eens naar het (top)management. Hebben daar recentelijk belangrijke veranderingen plaatsgevonden, zoals de aanstelling van een nieuwe directeur? Dan is er hoop dat jouw dubbeltjescultuur de komende jaren wél een kwartjescultuur kan worden.

 

Klaar voor Cultuurverandering? Laat van je horen!

Ben jij zo’n leidinggevende en kun je wel wat hulp gebruiken bij het begeleiden van jouw organisatie naar een nieuwe cultuur? Stuur me een bericht, dan sparren we er even over 💃. Omdat het kan en jij weet dat het kan 😉