Teams: ken je kracht en werk effectief samen!

Gepubliceerd op: 07-06-2019

Binnenkort geef ik alweer de tiende workshop ‘De kracht van jouw team’. Dit is een proces van twee ochtenden, waarin een team op zoek gaat naar zijn toegevoegde waarde in de organisatie. Laatst had ik een voorgesprek met de teamleider van het team dat deze workshop gaat volgen. En zij zei toen zoiets waardevols, dat ik hierover de blog van deze maand schrijf.

Moegestreden

Twee jaar geleden ontwikkelde ik de “De kracht van jouw team”, omdat het team waarin ik werkte overbodig dreigde te raken en zich beter wilde profileren. Het team bestaat gelukkig nog en inmiddels is deze workshop uitgegroeid tot zoveel meer. Ik geloof hierin, omdat ik zie hoe een moegestreden team in twee dagdelen weer energie krijgt. Ik zie dat medewerkers weten wat hun te doen staat en weer vertrouwen krijgen in zichzelf, in elkaar en in de samenwerking met andere teams. Maar waaróm zo’n relatief kleine investering zoveel effect heeft; dáár kon ik nooit de vinger achter krijgen.

Betrouwbare partner

Totdat ik in gesprek ging met deze teamleider. Op de vraag waarom zij deze workshop met haar team wilde volgen, antwoordde ze: “Wij zijn bezig met diverse veranderingsprocessen, waarbij van ons wordt verwacht dat we intensiever gaan samenwerken met andere partijen. Dat zijn best grote organisaties die goed weten waar ze voor staan en waar ze voor gaan. Maar voor ons is dat niet duidelijk. Iedereen in ons team heeft daar een ander beeld bij. Dat is geen goede basis om samen te kunnen werken. Als wij een betrouwbare partner willen zijn en effectief willen samenwerken, dan moeten we als team weten wat ónze kracht is. Wat wíj als team toevoegen aan die samenwerking.”

Dus dát was het, natuurlijk! Dat ik daar niet eerder aan had gedacht! Elke organisatie zit in diverse veranderingsprocessen. En van iedereen wordt verwacht dat ze meer gaan samenwerken. En wanneer organisaties veranderen, verandert de rol van teams in die organisaties natuurlijk ook. Als organisaties meer gaan samenwerken, dan moeten teams natuurlijk ook meer samenwerken.

Geen machines

Het probleem is alleen: teams zijn geen machines die je zo maar even kunt herprogrammeren. Teams bestaan uit mensen. Mensen die allemaal anders met verandering omgaan. De een is al bezig met de toekomst, de ander worstelt nog met de nieuwe situatie en weer een ander is zaken uit het verleden nog aan het afronden. En dus kijken ze ook allemaal op een andere manier naar wat hun team aan waarde toevoegt. Dat levert gedoe op. En zo raak je langzamerhand je focus, je richting kwijt. Jouw toegevoegde waarde, jouw kracht, jouw Why raakt een beetje uit het oog verloren.
Dat is geen goede basis om samen te werken. Want als jij als team geen gedeeld beeld hebt van je toegevoegde waarde, hoe kun je dit dan duidelijk maken aan jouw (potentiële ) partners?

Wat jouw team bijzonder maakt

Daarom is het dus nodig om als team weer een gedeeld beeld te krijgen over waar je voor staat, waar je voor gaat, en vooral: wat jou als team bijzonder maakt en waarin jij je onderscheidt van je partners. En dat is precies wat je in deze workshop van twee dagdelen ontdekt met elkaar. Ik ondersteun het team om op een snelle en leuke manier de kern, de ‘why’ terug te vinden en te benoemen. Op het moment dat medewerkers met elkaar hebben bepaald wat nu ook alweer ‘de bedoeling’ was van het team, kunnen ze veel eenvoudiger keuzes maken over de taken van het team. Wanneer taken bijdragen aan de bedoeling, dan blijven ze die taken uitvoeren. Dragen de taken niet bij aan de bedoeling, dan stoppen ze ermee.

Rust in de tent

Bij elke workshop is de uitkomst weer anders; geen team is immers hetzelfde. Maar er komt altijd rust in de tent. Want er is duidelijkheid en een gedeeld doel. En het is elke keer fan-tas-tisch om hier een bijdrage aan te mogen leveren. Twee dagdelen, en de energie stroomt weer. Hoe gaaf is dat?

Jij ook?

Werk jij in een team dat behoefte heeft aan een gedeeld beeld over de Why, de Bedoeling? Neem dan contact op (info@eline-faber.nl of +31633045030) . Ik kom vrijblijvend langs voor een persoonlijk gesprek, zodat we samen kunnen bespreken of ik jouw team kan helpen. Hier vind je meer informatie over ‘De kracht van jouw team’.