Hoe krijg je je team weer op één lijn?

Gepubliceerd op: 14-12-2020

Het is altijd al een uitdaging geweest voor leidinggevenden om hun team op één lijn te krijgen, en het afgelopen jaar is het er niet eenvoudiger op geworden: Je ziet je medewerkers niet zo vaak meer, teambuilding is lastiger en dan verandert er ook nog eens veel in korte tijd. Het fundament om als team te werken brokkelt zo steeds meer af. Het is daarom nu belangrijker dan ooit om een gedeeld beeld te hebben van waar je staat en waar je naartoe gaat.

Waarom je team op één lijn? 

Juist nu is het belangrijk om je team op één lijn te krijgen, zodat er weer een gedeeld beeld is van waar je staat en waar je naartoe gaat. Hiervoor zijn verschillende redenen: 

  • Elke teamlid is (hopelijk) verschillend, en gaat anders met verandering om. Elk inzicht is waardevol. Een gedeeld beeld zorgt ervoor dat alle inzichten op tafel komen en dat draagt bij aan de ontwikkeling en de resultaten van het team.
  • Medewerkers die het gevoel hebben dat hun mening ertoe doet, en een bijdrage leveren aan het hogere doel, zijn over het algemeen gelukkiger en productiever.
  • Er verandert zoveel in je omgeving, dat het belangrijk is om stil te staan bij de rol van dit team in de omgeving. Want als de omgeving verandert, moet je met je team misschien mee veranderen. Dit kan iets betekenen voor je missie en visie: Daar waar jij voor staat en waar jij naartoe gaat.
  • Als je als team een gedeeld beeld hebt van waar je voor staat en waar je naartoe gaat, kun je dit delen met andere teams, partners en stakeholders. Zij weten waar je van bent en waar je niet van bent. Dat zorgt ervoor dat je veel effectiever aan je doelen kunt werken.
  • Je imago verbetert. Want je doet wat je zegt en je zegt wat je doet. Je hebt namelijk een gedeeld beeld wat je in niet alleen in woorden, maar ook in daden uitdraagt.

Hoe krijg je je team weer op één lijn?

Je hebt vast weleens sessies meegemaakt om de gezamenlijke missie te bedenken. Dit zijn vaak niet de meest inspirerende dagen, want het gaat veel over woorden en zinnetjes, en het slurpt energie.

Dit kan anders. Ik heb een methode ontwikkeld waarin je in je team, met een paar inspirerende werkvormen, een gedeeld beeld kunt ontwikkelen. Zonder dat je teveel moet zoeken naar woorden. En ja, dit kan ook digitaal!

Ik ben er namelijk van overtuigd dat een gedeeld beeld niet uit woorden bestaat, maar uit beelden. Daarom maak ik onder andere gebruik van het moodboard. Het leuke hiervan is dat je niet creatief hoeft te zijn of een of andere vage mindfullness oefening hoeft te doen. Je hoeft alleen maar te knippen en te plakken. Dat kan iedereen en uiteindelijk (na misschien wat gemor aan de voorkant) is het voor iedereen een leuke ervaring.

Wil je meer weten over mijn methode? Lees dan dit artikel of download meteen mijn whitepaper over missie, visie en kernwaarden.

Voorkom gedoe in je team

Of je het nu zelf doet, mij erbij betrekt of liever werkt met een andere coach of procesbegeleider: zorg dat je weer op één lijn komt met je team. Je voorkomt veel geruzie onderling en gedoe met je samenwerkingspartners. Je krijgt er gelukkige medewerkers voor terug, die snappen waar ze het voor doen en zich betrokken voelen bij het hogere doel. Jouw werk als leidinggevende wordt er makkelijker van, want jij hebt een verhaal richting jouw leidinggevende én je kunt je medewerkers makkelijker aansturen. Bovendien wordt je werk er zoveel leuker van, want ook jij weet weer waar je de focus op moet leggen.

Alvast kennismaken met mijn methode?

Je kunt op verschillende manieren alvast kennismaken met mijn werk: