Een sprong in het pierenbadje

Gepubliceerd op: 07-06-2019

Ken je dat gevoel: dat je eigenlijk iets wilt veranderen in je leven, maar dat je gewoon niet zo goed weet hoe je dat aan moet pakken? Je hoort weleens verhalen van mensen die op een dag wakker worden, in het diepe springen en een andere weg inslaan. Ik vind dat moedig. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen moeten er niet aan denken en zouden gek worden van onzekerheid. Zij gaan liever via het pierenbadje…

Organisaties

Gek genoeg verwachten we bij organisatieverandering vaak wel dat mensen in het diepe springen. Ineens moet het roer om, en worden radicale veranderingen doorgevoerd, waar tientallen, zo niet honderden mensen bij betrokken zijn. En dan raar opkijken als mensen in de weerstand schieten! Grote veranderingen kun je ook in kleine stapjes realiseren. Zodat het management en de medewerkers leren om met die grote verandering om te gaan. Schuifel eerst maar eens voorzichtig naar dat pierenbadje. Leer dan zwemmen in die nieuwe vijver van verandering. Oefen eens met andere en nieuwe manieren van werken. En kijk dan wanneer je klaar bent voor het diepe.

Verandering

Ik sta ook voor een belangrijke verandering: ik ga voor mezelf beginnen. Het is een hele belangrijke stap in mijn leven. En ik kies ervoor om via dat pierenbadje te gaan. Dus mooie klussen doen voor mijn huidige werkgever, en ondertussen mijn bedrijf opbouwen. De verandering wordt er niet anders van, en ik voel me er zelf beter bij.

Praktisch veranderen

Vanaf nu plaats ik op deze website elke maand een blog over omgaan met veranderingen in organisaties. Ik doe dat met behulp van mijn eigen tegelwijsheden en ik noem dat ‘praktisch veranderen’. Ik geef allerlei tips over verandermanagement die ik in de praktijk heb geleerd. Organisatieverandering leer je namelijk vooral door te doen. Je leert toch ook niet zwemmen uit een boek?