Tip voor het vinden van jouw kracht

Gepubliceerd op: 07-06-2019

De laatste tijd kom ik steeds vaker mensen tegen die zich willen verdiepen in het vinden en verwoorden van hun kracht, hun talent. Dat geldt niet alleen voor ondernemers of zelfstandige professionals, maar ook voor mensen in loondienst. Binnenkort ga ik hierover workshops geven, en in de voorbereiding stuitte ik op een grappige en effectieve manier om jouw kracht, jouw talent te vinden: ‘het spel dat je vroeger graag speelde.’ Zo werkte het bij mij:

Mijn favoriete spel

Toen ik vijf was, ging ik op ballet, net als zoveel andere kleine meisjes. Ik vond het geweldig: we mochten vlinders nadoen, en vogeltjes, en we mochten zelfs optreden in een echt theater! Er kwamen allemaal mensen kijken, en dan kregen we applaus. En als we dan thuiskwamen, dan kreeg ik wat lekkers omdat ik het zo goed had gedaan. Wat een feest!

En zo begon mijn favoriete spel: Optreden! Ik bedacht danspasjes, verkleedde me als popster en ging showtjes opvoeren in de huiskamer thuis, bij buren, bij vriendjes en vriendinnetjes. Of in het echt, als er weer eens ergens een playbackshow werd gehouden. Ik won nooit wat, maar ik vond het zo leuk! Toen ik wat groter werd, speelde ik met een vriendinnetje theatershow. We schreven en zongen onze eigen liedjes en organiseerden feestelijke premières op de zolderkamer, met ballonnen en spekjes en ranja. Ik had natuurlijk een grote droom: net zo beroemd worden als Madonna.

Er was echter 1 probleem: ik had geen talent. Niet voor dansen, niet voor zingen, niet voor acteren. En eigenlijk vond ik paarden en honden en poezen ook heel leuk. En lekker buiten spelen ook. En toen ik wat ouder werd, en het serieuze leven begon, ging ik studeren aan de HEAO. Ik koos voor de zekerheid van een veilige toekomst. Klinkt saai, maar ik heb er nooit 1 minuut spijt van gehad. Ik was duidelijk niet in de wieg gelegd voor een leven als artiest.

Mijn nieuwe spel

Twintig jaar lang dacht ik niet meer aan die spelletjes van vroeger. Totdat ik een paar jaar geleden ineens weer in dat theater stond. Als dagvoorzitter op het podium, spotlights op mij gericht.

Bam! Ik was weer dat kleine meisje in het theater. Die ervan droomde om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar nu was het geen droom, nu was het écht. Ik stond hier mijn werk te doen. Mijn werk! Hoe kun je je favoriete spel van vroeger nou werken noemen?

En vervolgens kwamen de enthousiaste reacties uit de zaal. En toen was ik helemaal verkocht. Want ik genoot niet alleen met volle teugen, blijkbaar werd het ook gewaardeerd en vonden mensen me goed! Dat was het moment waarop ik dacht: ja, dit is mijn kracht, mijn talent. Ik kan niet dansen, zingen of acteren; maar praten en mensen vermaken, dat kan ik wel.
Als dagvoorzitter, als trainer en als coach krijg ik dat gevoel van ‘optreden’ weer helemaal terug. Dáárom krijg ik daar dus zoveel energie van! Ik begrijp nog steeds niet helemaal dat mensen geld willen betalen voor iets wat ik zelf zo leuk vind, maar genieten is het wel!

Wat was jouw favoriete spel?

En nu is natuurlijk de vraag: wat was jouw favoriete spel toen je klein was? Kun je je dat nog herinneren? Wat deed je precies? En waar droomde je van?
Sta dan eens stil bij het werk wat je nu doet. En de dingen waar je veel energie van krijgt.
Is er op de een of andere manier een vergelijking of verbinding te maken tussen die twee? Want dan kom je in de buurt van jouw kracht, jouw talent. Ik durf namelijk te wedden dat je ook nog eens heel goed bent in datgene waar je energie van krijgt….

Zo langzamerhand begin ik te begrijpen waarom zoveel mensen op zoek zijn naar hun kracht, hun talent. Het is iets wat je heel leuk vindt én waar je heel goed in bent. Of misschien is het iets waar je heel goed in bent, omdát je het zo leuk vindt. En omdat je het zo leuk vindt, levert het energie óp, in plaats van dat het energie kost. Wie wil er nou niet op die manier zijn geld verdienen?