Corona verandering 4: Leefwereld en systeemwereld werken samen

Gepubliceerd op: 13-04-2020

De vierde verandering die ik meteen al bij het begin van de crisis ontdekte was, dat de leefwereld en de systeemwereld ineens veel makkelijker met elkaar samenwerkten. Onder druk wordt alles vloeibaar. Dingen die lastig te implementeren waren, kunnen nu ineens in een week geregeld! Toch blijft de systeemwereld van groot belang.

Normen en waarden vertraagden verandering

Online trainingen, onderwijs op afstand, massaal thuiswerken; het zijn zo maar een paar voorbeelden waarvoor de middelen al een tijd beschikbaar waren, maar die nooit echt helemaal van de grond kwamen. Voor Corona voelde ik mezelf altijd een beetje schuldig als ik voorstelde om op afstand te overleggen via Zoom of Skype. Het leek toch een beetje alsof ik niet de moeite wilde nemen om te reizen voor mijn klant. Dit soort normen en waarden zaten ons in de weg, denk ik. Nu doen we het ineens massaal en de winst op reistijd is enorm! 

Van nice to have naar noodzaak

In onderstaand filmpje noem ik nog zo'n voorbeeld: het Mobiliteitsbureau bij de gemeente waar ik parttime in loondienst ben. Jarenlang waren ze in de organisatie bezig om iets in te richten voor medewerkers die verschillende klussen bij verschillende teams wilden of konden doen. Maar ook hier zaten normen en waarden in de weg: als je bij het mobiliteitsbureau werd geplaatst, dan was toch het idee dat je werd 'ge-outsourced', bovenformatief was. Toen we twee dagen thuiswerkten vanwege Corona, was het Mobiliteitsbureau ineens vól in bedrijf. Sommige medewerkers hadden ineens weinig werk, en anderen konden het werk niet meer aan. Het mobiliteitsbureau coördineert sindsdien de vraag en het aanbod van medewerkers binnen de organisatie. 

Systeemwereld belangrijk, juist nu

Doet de systeemwereld dan helemaal niet meer mee? Jazeker wel. Juist nu is het van belang om zaken goed centraal te regelen en vast te leggen. Regels en procedures helpen ons om achteraf te analyseren hoe we met deze verandering zijn omgegaan. En wat we daarvan kunnen leren voor de toekomst. Wat man, wat leren we een hoop in deze tijd! Het zou zonde zijn als we dit niet in systemen gaan vastleggen. Dus juist nu, doet de systeemwereld ertoe. Het mooie is alleen, de systeemwereld is nu meer ten dienste van de leefwereld. En niet andersom. 

In het volgende filmpje (verandering 5: De Bedoeling) leg ik uit hoe we dit hopelijk in de toekomst kunnen vasthouden.