Corona verandering 1: Nieuw werk

Gepubliceerd op: 31-03-2020

Het eerste wat me opvalt bij de Corona-crisis is dat er niet alleen veel werk stopt, omdat winkels, horeca, evenementen en andere activiteiten stoppen, maar dat er ook veel nieuw werk ontstaat.

De wereld, de samenleving, jouw netwerk, heeft ineens andere behoeften dan een paar weken geleden. Zo zijn hobbywinkels het ineens veel beter gaan doen, en is bloem en meel al weken uitverkocht. Iedereen is gaan bakken... 

Nieuw werk

Maar er ontstaan ook totaal nieuwe banen en nieuwe bedrijven. Ik werd bijvoorbeeld gevraagd door mijn werkgever (gemeente Emmen) of ik de vraag en het aanbod van persoonlijke beschermingsmiddelen in de gemeente Emmen wilde gaan coördineren, waarbij ik de maakindustrie en de zorg met elkaar zou moeten verbinden. Ik weet weinig van economie, ik weet weinig van zorg en ik weet al helemaal niet hoe ik ze bij elkaar breng. En toch werd mijn naam door diverse partijen genoemd als de meest geschikte persoon. Hieruit trek ik de conclusie dat er talenten worden aangeboord, die je vóór Corona niet nodig had of weinig inzette. 

Houd je oren en ogen open

Dit betekent volgens mij dat je goed je oren en ogen moet openhouden om waar te nemen wat er nodig is, en waar jij van toegevoegde waarde kunt zijn. Het maakt niet uit of dat iets te maken heeft met je 'oude' werk. Dat is juist het leuke aan deze tijd: dat interesseert niemand. Het gaat erom dat de klus geklaard wordt en het zou zo maar kunnen dat jij daar het meest geschikt voor bent.

Waag de sprong, doe wat nodig is 

Begin er gewoon aan, doe wat nodig is, en wie weet wat voor moois er uit voortkomt. 
Een mooi voorbeeld: Elja Boxman. Toen we twee weken geleden ineens met z'n allen thuis moesten werken, bood zij een gratis 30 minuten Zoom-training aan, om mensen te helpen met online vergaderen. Binnen twee weken had ze een bedrijf met 6 man. Had ze dat van tevoren kunnen bedenken? Nee. Ze dacht: ik begin gewoon, want mensen kunnen vast wel wat hulp gebruiken.