Corona en verandering 7: De verdikte celwand

Gepubliceerd op: 27-04-2020

Hoe komt het dat we in tijden van stress (zoals ook bij Corona) egoïstische trekjes krijgen? Hamsteren, ruzie maken met andere landen, enzovoorts? Ik leg dit vaak uit door middel van de verdikte celwand.

Ontspannen cel

Een (plantaardige) cel in een ontspannen situatie heeft een vrij doorlaatbare celwand. Er is goed contact met de buitenwereld mogelijk.

Gestreste cel

Wanneer een cel in een stresssituatie belandt (bv. droogte of extreme hitte), dan verdikt de celwand zich. De cel beschermt zichzelf. Dat is heel verstandig voor een korte periode, maar als de cel niet snel een manier vindt om weer in contact te komen met de buitenwereld, dan gaat de plant dood.

Celwand in organisaties

Zo werkt het ook in grotere systemen, zoals een organisatie of een samenleving. We trekken onszelf terug. Dat hoort bij de natuur en is ook best verstandig, maar vervolgens moeten we snel iets veranderen en weer in contact komen met anderen.

Lokaal produceren is een antwoord op de stress die veroorzaakt wordt door Corona. Dat hebben ze in Emmen goed begrepen, zie een interview in het FD met Technologies Added. Eerlijk is eerlijk: het initiatief was al voor Corona gestart, maar deze crisis gaat absoluut voor een positieve impuls zorgen.

Er liggen dus zeker kansen, blijf niet te lang met een verdikte celwand zitten!