Corona en verandering 10: Economie versus gezondheid

Gepubliceerd op: 24-05-2020

Er is een flinke discussie gaande over economie versus gezondheid. Hoeveel economische schade is een mensenleven eigenlijk waard? En is het niet zo dat economische schade op de lange duur ook mensenlevens gaat vergen, omdat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt, ten gevolge van de economische schade? Een lastig dilemma? Of een vraagstuk wat helemaal geen vraagstuk hoeft te zijn?

Er zijn nu al landen die hun hele (economische) beleid hebben gestoeld op Welzijn in plaats van Welvaart. Denk daarbij aan Nieuw Zeeland, Schotland en IJsland. Het idee is daar dat als het goed gaat met mensen, dat het dan goed gaat met het land. In plaats van: als de welvaart stijgt, gaat het automatisch goed met mensen (ook al is dat niet het geval). 

Stel dat wij in Nederland gaan werken volgens de Betekeniseconomie? En/of dat we aanhangers worden van de Donut van Kate Raworth (zie afbeelding)? Hebben we dan ook nog een discussie over economie óf gezondheidszorg? 

Het zou een gemiste kans zijn als we deze periode van stilstaan, niet gebruiken om te onderzoeken of we met een ander economisch systeem misschien veel beter bestand zijn tegen toekomstige, soortgelijke crises.